Meer informatie over kunstpenselen (2024)

Hobby's

Schilderen

Door

Marion Boddy Evans

Marion Boddy Evans

Marion Boddy-Evans is een professionele quilter, kunstenaar en schrijver met 15 jaar ervaring, gespecialiseerd in quilten en schilderen. Ze is een kunstenaar in opdracht bij de Isle of Skye Art Studio in Schotland, waar ze ook workshops geeft.

Meer informatie over The Spruce Crafts'Redactionele proces

Bijgewerkt op 31-10-19

Kunstenaarspenselen zijn er in allerlei maten, vormen en haren. Lees meer over de verschillende vormen van kunstverf kwastenen hun gebruik in deze visuele index, en probeer ze vervolgens uit in uw eigen creatieve werk.

 • 01van 18

  Hoe de grootte van een kunstpenseel wordt aangegeven

  Meer informatie over kunstpenselen (1)

  De grootte van een penseel wordt aangegeven door een nummer dat op het handvat is gedrukt. Borstels beginnen bij 000 en gaan dan naar 00, 0, 1, 2 en hoger. Hoe hoger het getal, hoe groter of breder de borstel.

  Helaas is er weinig overeenstemming tussen borstelfabrikanten over wat deze maten eigenlijk zijn, dus de maat van een nr. 10 in het ene merk kan verschillen van een nr. 10 in een ander merk.

 • 02van 18

  Omgaan met de relatieve afmetingen van verschillende merkborstels

  Meer informatie over kunstpenselen (2)

  Geloof het of niet, beide penselen op de foto hebben maat nr. 10. Toegegeven, het verschil in maat is meestal niet zo extreem; deze twee penselen zijn speciaal gekozen om het punt te illustreren.

  Als je penselen uit een catalogus of online koopt en het is een merk dat je niet kent, controleer dan of er een indicatie is van de werkelijke breedte van de penselen in inches of millimeters. Ga niet alleen af ​​op het nummer van de penseelgrootte.

 • 03van 18

  Dikte van een penseel

  Meer informatie over kunstpenselen (3)

  Verschillende merken kunstpenseel variëren niet alleen in grootte, zelfs als ze zogenaamd hetzelfde zijn (zoals aangegeven door het nummer), maar ook in dikte. Als u penselen uit een catalogus of online koopt, denk er dan aan om hiermee rekening te houden als u niet bekend bent met een bepaald merk penseel.

  Als je met waterverf of zeer vloeibare verf schildert, zal een dikke kwast aanzienlijk meer verf vasthouden. Hierdoor kunt u langer schilderen zonder te stoppen. Maar als je een kwast wilt voor dry-brush technieken, wil je misschien wel een kwast die minder verf vasthoudt.

 • 04van 18

  Delen van een Art Paint Brusand

  Meer informatie over kunstpenselen (4)

  Onderzoek bij het kiezen van een penseel elk onderdeel ervan. Alle variaties kunnen uw werk beïnvloeden.

  Dehendelvan een penseel is meestal gemaakt van geverfd of gelakt hout, maar het kan ook van plastic of bamboe zijn gemaakt. De lengte is variabel, van heel kort (zoals die in reisverfdozen) tot heel lang (ideaal voor grote doeken). Wat belangrijker is dan lengte, is dat de borstel evenwichtig aanvoelt in je hand. Je gaat hem veel gebruiken, dus hij moet comfortabel in de hand liggen.

  Watborstelharenof er haren in een borstel zitten is ook variabel, afhankelijk van waar de borstel voor bedoeld is. Het belangrijkste is dat ze stevig worden vastgehouden en er niet constant uit zullen vallen terwijl je schildert.

  Deadereindhulsis het deel dat het handvat en de haren bij elkaar en in vorm houdt. Het is meestal gemaakt van metaal, maar niet uitsluitend. Dweilborstels kunnen bijvoorbeeld een adereindhuls van plastic en draad hebben. Een ferrule van degelijke kwaliteit zal niet roesten of losraken.

  Deteenvan een borstel is het uiteinde van de borstelharen, terwijl dehielis waar de borstelharen in de ferrule aan het uiteinde van het handvat gaan (niet dat je dit meestal kunt zien zonder een borstel uit elkaar te halen). Debuikis, zoals de naam al doet vermoeden, het dikste deel van een penseel. (Het is het duidelijkst op een ronde borstel, in plaats van een platte.) Een flinke buik op een ronde aquarelborstel stelt je in staat om een ​​grote hoeveelheid verf tegelijk op te pakken.

  Ga verder naar 5 van 18 hieronder.

 • 05van 18

  Hazelnoot Borstel

  Meer informatie over kunstpenselen (5)

  Een hazelaar is een smalle, platte borstel met haren die in een afgeronde punt uitkomen. Op zijn kant gebruikt, geeft een hazelaar een dunne lijn; plat gebruikt levert het een brede penseelstreek op; en door de druk te variëren terwijl u het penseel op het canvas aanbrengt of eroverheen veegt, kunt u een taps toelopende markering krijgen.

  Als de hazelaar hoge haren heeft, zullen ze door gebruik verslijten. De foto toont de voor- en zijaanzichten van een zeer oude hazelaar en een gloednieuwe, nooit gebruikte hazelaar.

  Een hazelaar is voor velen een favoriete penseelvorm omdat het zo'n verscheidenheid aan markeringen kan produceren. De nr. 10 hazelnoot wordt vaak gebruikt. Gooi versleten hazelnoten niet weg: gebruik ze voor droog borstelen en u hoeft zich geen zorgen te maken als u de haren in elkaar slaat om ze uit te spreiden.

 • 06van 18

  Ronde kwast

  Meer informatie over kunstpenselen (6)

  Een ronde verfkwast is de meest traditionele penseelvorm, en wat de meeste mensen zich voorstellen als ze 'kunstverfkwast' denken. Een degelijk rond penseel komt tot een mooie scherpe punt, waardoor je er fijne lijnen en details mee kunt schilderen, vooral als het een penseel is gemaakt met Kolinsky marterhaar van topkwaliteit. Zoek er een met een goede veer in de borstelharen, waar ze recht springen als je de druk van de borstel haalt.

  De ronde borstel op de foto bevat synthetisch haar en had geen erg fijne punt, zelfs niet toen hij gloednieuw was. Maar zo'n penseel is handig voor het maken van brede penseelstreken, omdat het erg zacht is en een goede hoeveelheid vloeibare verf vasthoudt. Bedenk altijd wat u van plan bent met de borstel te doen; heb er geen onrealistische verwachtingen van, anders frustreert u uzelf en geeft u uw gereedschap de schuld van slecht schilderen.

 • 07van 18

  platte borstel

  Meer informatie over kunstpenselen (7)

  Een platte borstel is, zoals de naam al doet vermoeden, een borstel waarbij de borstelharen zo zijn gerangschikt dat de borstel vrij breed maar niet erg dik is. De lengte van de borstelharen kan variëren, sommige platte borstels hebben lange en sommige zeer korte borstelharen. (Dit laatste wordt ook wel avierkante borstel.) Zoek bij het kopen van een platte borstel naar een borstel waarvan de borstelharen veerkrachtig zijn, of spring terug wanneer u ze voorzichtig buigt.
  Met een plat penseel maak je niet alleen een brede penseelstreek, maar als je het zo draait dat je voorop loopt met de smalle rand, krijg je ook dunne penseelstreken. Een korte platte borstel is ideaal voor kleine, precieze penseelstrepen.

  Het draagvermogen van een platte kwast wordt bepaald door de borstelharen die hij heeft en door hun lengte. Een kortharige, platte kwast met synthetische haren houdt minder verf vast dan een langharige, gemengde of natuurlijke haren kwast. Het platte penseel op de foto heeft varkenshaar, dat verf goed vasthoudt en, omdat het stijf is, ideaal is om penseelstreken in verf achter te laten als je dat wilt.

 • 08van 18

  Rigger of voeringborstel

  Meer informatie over kunstpenselen (8)

  Een rigger- of voeringborstel is een dunne borstel met extreem lange haren. Deze kunnen een scherpe punt hebben, maar kunnen ook een platte of vierkante punt hebben. (Als het onder een hoek staat, wordt het vaak eenzwaard borstel.) Rigger-penselen zijn geweldig voor het maken van fijne lijnen met een consistente breedte, waardoor ze ideaal zijn voor het schilderen van dunne takken aan bomen, bootmasten of snorharen van katten. Ze zijn ook goed om je naam op een schilderij te zetten.

  Ga verder naar 9 van 18 hieronder.

 • 09van 18

  Zwaard Borstel

  Meer informatie over kunstpenselen (9)

  Een zwaardborstel lijkt een beetje op een rigger- of voeringborstel, maar heeft een steile hoek in plaats van een punt. U kunt een extreem dunne lijn schilderen door alleen de punt te gebruiken, of een bredere lijn door de borstel zo vast te houden dat meer haar de oppervlakken raakt. Geen verrassingen dus dat het ook bekend staat als eenstriper borstel.

  Door de borstel in je hand te draaien terwijl je hem over het oppervlak beweegt, en door hem omhoog of omlaag te brengen, krijg je vloeistof,kalligrafischmerken maken. Als je de kwast losjes in je hand houdt en snel over het oppervlak beweegt en hem enigszins laat doen wat hij wil, krijg je een vrije, expressieve markering. Dit is bijvoorbeeld handig voor takken in bomen.

 • 10van 18

  Dweil Borstel

  Meer informatie over kunstpenselen (10)

  Zoals de naam "dweil" suggereert, kan een dweilborstel een grote hoeveelheid vloeibare verf bevatten. Het is een zachte en slappe borstel, ideaal voor grote aquarelwasbeurten.
  Zorg ervoor dat u de tijd neemt om dweilborstels grondig schoon te maken als u klaar bent met schilderen; het is geen taak om met zoveel haar over een borstel te worden gehaast.

 • 11van 18

  Ventilatorborstel

  Meer informatie over kunstpenselen (11)

  Een waaierborstel is een borstel met een dunne laag borstelharen die door de ferrule wordt uitgespreid. Een ventilatorborstel wordt vaak gebruiktmengenkleuren, maar is ook perfect voor het schilderen van haar, grassen of dunne takken, hoewel je moet oppassen dat je geen identieke of herhaalde markeringen maakt die er onnatuurlijk uitzien.
  Mogelijke toepassingen voor een waaierborstel zijn:

  • Stippling (kleine puntjes of korte streepjes uitspreiden)
  • Highlights in het haar, omdat het helpt de illusie van individuele haren te creëren
  • Penseelstreken gladstrijken en vervagen
  • Een boom of gras verven
 • 12van 18

  Waterbrush: een kruising tussen een penseel en een vulpen

  Meer informatie over kunstpenselen (12)

  Een waterbrush is als een combinatie van een vulpen en een penseel. Het bestaat uit een kop met de borstel erop en een handvat dat een plastic reservoir is dat water vasthoudt. De twee delen kunnen heel gemakkelijk in elkaar en uit elkaar worden geschroefd. Een langzaam, constant straaltje water komt langs de borstelharen terwijl je hem gebruikt, en je kunt meer krijgen door in het reservoir te knijpen.

  Een waterbrush is ideaal voor gebruik met aquarelverf enaquarel potloden, inclusief het rechtstreeks van hen opheffen van kleur. Diverse fabrikanten maken waterborstels, in enkele maten en in ronde of platte vorm. Als uw plaatselijke kunstwinkel ze niet op voorraad heeft, veelonline kunstwinkelsDoen.

  Waterpenselen zijn handig om ter plaatse te schetsen, samen met een kleine aquarelset voor op reis, omdat het niet nodig is om een ​​bak met water mee te nemen. Om de borstel schoon te maken, knijpt u er gewoon zachtjes in om meer water naar buiten te laten stromen en veegt u hem vervolgens af op een tissue. Er is niet veel water nodig om de borstel schoon te maken, maar het reservoir van de waterborstel is ook gemakkelijk bij te vullen via een kraan of een flesje water.

  Verschillende merken werken iets anders. Sommige hebben een gemakkelijkere, continue waterstroom en andere vereisen een duidelijke kneep om het water eruit te krijgen. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om waterpenselen te vullen met verdunde waterverf of met kalligrafie-inkt, omdat beide de borstel kunnen verstoppen. Afhankelijk van het merk van de waterbrush (en de deeltjesgrootte in de inkt) kan het mogelijk zijn om de brush zonder problemen te vullen met sepia-inkt.

  Een waterpenseel houdt niet zoveel pigment vast als een marter aquarelpenseel omdat de borstelharen synthetisch zijn, dus je zult merken dat je vaker kleur oppakt. De borstelharen zijn ook gevoelig voor vlekken (zoals je op de foto kunt zien), maar dat is niet uniek voor een waterbrush.

  Een waterpenseel maakt het schilderen van een donkere naar een lichte kleur heel eenvoudig: blijf schilderen en het extra water verdunt de verf totdat er uiteindelijk alleen nog maar water over is. Maar deze penselen maken het schilderen van grote vlakken met een gelijkmatige toon ook lastiger dan met een conventioneel penseel.

  Ga verder naar 13 van 18 hieronder.

 • 13van 18

  Kleur vormgevers

  Meer informatie over kunstpenselen (13)

  Color Shapers zijn perfect voordeegEnopschriftschilder technieken. Ze hebben een stevige maar flexibele tip gemaakt van siliconen, waarmee je verf rond duwt (ze absorberen verf natuurlijk niet zoals een kwast). Kleurvormers zijn ook handig voor het mengen van pastelkleuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, evenals verschillende hardheden.

 • 14van 18

  Vernis Borstel

  Meer informatie over kunstpenselen (14)

  Uw eerste reactie op het hebben van een speciaal penseel dat u alleen gebruikt voor het vernissen van een schilderij, kan zijn dat het een onnodige extravagantie is. Waarom niet gewoon een van je grotere penselen gebruiken? Als je bedenkt dat vernissen een van de laatste dingen is die je aan een schilderij doet, en waarschijnlijk alleen aan die schilderijen die je de moeite waard vindt, is het dan niet een kleine investering waard om ervoor te zorgen dat het goed wordt gedaan?

  Een lakkwast zal niet snel verslijten, waardoor je hem niet vaak hoeft te vervangen. Een goede lakkwast zorgt ervoor dat je een gladde laklaag krijgt. En door het alleen voor vernis te gebruiken, zal het nooit door verf worden aangetast.

  Je zoekt een platte borstel die minstens 5 centimeter breed en ongeveer 1 centimeter dik is en lange haren heeft. Dit kan synthetisch of natuurlijk haar zijn, maar hoe dan ook moet het zacht zijn met een beetje veerkracht.

  U wilt geen "krassend" penseel dat penseelstrepen in de lak achterlaat. Controleer of de haren goed verankerd zijn, zodat ze niet steeds uitvallen als je de lak aanbrengt.

  Grotere kunstmaterialenwinkels en online kunstwinkels zouden een reeks lakkwasten in voorraad moeten hebben. Pak ze op en kijk hoe comfortabel ze in je hand liggen. U kunt ook in uw plaatselijke bouwmarkt kijken, hoewel u misschien een deel van de haren wilt afknippen om de dikte van de borstel te verminderen, en zorg ervoor dat u goedkope doe-het-zelfborstels vermijdt waarvan de haren vrijwel zeker regelmatig uitvallen.

 • 15van 18

  Tandenborstel

  Meer informatie over kunstpenselen (15)

  Nee, je ziet geen dingen. Dit is een tandenborstel en hoort wel thuis in de visuele index van kunstpenselen. Een tandenborstel is de perfecte borstel voor spetterende verf om kleine druppels te creëren, zoalsspray op een golfof in een waterval, of textuur op een rots. Het heeft ook de potentie om verweerde dakpannen of shingles te creëren.

 • 16van 18

  Goedkope decoratieborstel

  Meer informatie over kunstpenselen (16)

  Voor het aanbrengen is een goedkope decoratiekwast handiggesso of primerop een canvas omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat het daarna spectaculair schoon wordt, wat behoorlijk tijdrovend kan zijn. Ook zal elke primer die in de borstel is achtergebleven de borstelharen vrij goed aan elkaar cementeren als deze droogt. Het nadeel is dat haren uit een goedkope borstel de neiging hebben om uit te vallen; kies deze uit met je vingers of een pincet.

  Ga verder naar 17 van 18 hieronder.

 • 17van 18

  Stencil Borstel

  Meer informatie over kunstpenselen (17)

  Een sjabloonpenseel is rond met korte, stijve haren die plat zijn geknipt (in plaats van puntig). Dit maakt het gemakkelijker om te schilderenstencilzonder verf onder de randen te krijgen.
  Doe het niet af als een penseel dat niet geschikt is voor kunstschilderen. Het kan textuur creëren: gebladerte in een boom of bosjes of gras, baardstoppels op een gezicht of roest op een metalen voorwerp.

 • 18van 18

  Borstelbeschermers

  Meer informatie over kunstpenselen (18)

  Een kwaliteitsborstel wordt vaak verkocht met een plastic beschermer rond de borstelharen. Gooi het niet weg; het is handig om je penselen te beschermen als je op reis bent, of je nu op locatie schildert, naar een werkplaats gaat of op vakantie gaat.

Meer informatie over kunstpenselen (2024)

FAQs

Waarom kan ik mijn penseel niet gebruiken illustrator? ›

U kunt dit snel verhelpen door een lijnkleur te kiezen uit de Kleurenkiezer of het paneel Kleurstalen. Als u de laatste versie van Adobe Illustrator gebruikt en een vulkleur hebt geselecteerd wanneer u het penseel gebruikt, schakelt het automatisch over op de kleur van de lijn.

Wat is het verschil tussen kwast en penseel? ›

Een penseel is een stuk gereedschap dat door kunstschilders wordt gebruikt voor het aanbrengen van olieverf, aquarelverf, gouache of acryl. Het verschil tussen een penseel en een kwast is dat voor een penseel zacht en soepel haar, bijvoorbeeld marterhaar, wordt gebruikt. Kwasten worden meestal gemaakt van varkenshaar.

Hoe maak je een acryl penseel schoon? ›

Acrylpenselen kan je gewoon reinigen met acryl liquid zelf. Ons advies is om altijd twee potjes liquid naast je te hebben staan tijdens het opzetten van de acryl op de nagels. Een potje met liquid om het acrylbolletje mee op te maken en een potje om het penseel mee te reinigen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5951

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.